Vrlo uspješan početak novog projekta

500ce0cc6b12f53ce17e1f45bd90708ef237cd31d92f08217b1886873bbaa281Projekt  „Promocija obrazovanja za poduzetništvo i obrt  u Ličko – senjskoj županiji„ čiji je nositelj Ličko-senjska županija, zaživio je danas s prvom kampanjom. U Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“  u Gospiću  održan je sajam „Tradicijski obrti u turizmu“ kojega je u svojstvu partnera priredio   Grad Gospić. Kako je tijekom svečanog otvaranja rekla Valentina Bublić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti ličko-senjske županije, cjelokupni projekt ima za cilj, između ostaloga, valorizirati elemente tradicijskih vrijednosti ovih prostora, što bi u konačnici imalo veliki značaj za gospodarski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i implementaciju tradicije u moderna kretanja. U ime partnera  projekta, Grada Gospića, govorio je Josip Kovačević, pročelnik za društvene djelatnosti koji se zahvalio svim sudionicima sajma čijim je trudom još jednom prezentiran dio vrijednosti koje se sve više ugrađuju u turističku ponudu Like. Voditelj projekta prof. Krešimir Groš iz srednje Strukovne škole Gospić u svojem je izlaganju istaknuo neke činjenice presudne za uspješnu realizaciju ovoga projekta.

-Ovaj projekt je sa 280 tisuća kuna financirala EU iz Europskog socijalnog fonda. Kao što više puta isticano, partneri u ovom projektu su Gradovi  Gospić, Novalja i Otočac, zatim Općina Perušić, Obrtnička komora, Razvojna agencija ličko-senjske županije (LIRA) i Udruga za promicanje tradicijskih zanata „Gačanka“ iz Otočca. Danas ovdje možete vidjeti mnoge predmete koje su stvorile marljive ruke zanatlija svih uzrasta, delicije naših srednjoškolaca, ručne radove, ukrasne i uporabne predmete, kao i mnoštvo toga stvoreno starinskim tehnologijama,  od prirodnih materijala i sastojaka. Sve to čini bogatstvo Ličko-senjske županije i ovoga dijela Hrvatske koje ne smije ostati prošlost, nego li budućnost koju treba valjano iskoristiti, rekao je voditelj projekta prof. Groš, dodavši kako je vrijeme provedbe ovoga projekta 12 mjeseci.

Nakon svečanog otvaranja sajma upriličena je prezentacija starih zanata od strane mentora i učenika Strukovne škole Gospić, vidjeli smo i tehnologiju tkanja i vještinu tradicijskih vezova, tradicijski nakit, radove kovača, metlara, lončara… Sve je ovo bilo začinjeno ličkim delicijama kojima su organizatori počastili brojne posjetitelje i sudionike. Da se ne zaboravi sva ljepota i  izvornost starih ličkih običaja potrudili su se učenici OŠ „dr. Jure Turić“ čija je folklorna skupina „Degenija“ izvela splet ličkih kola i pjesama, dok su im kasnije pomogli stariji iz FA „Dr. Ante Starčević“ iz Gospića. U stručnom dijelu današnjeg skupa održano je  predavanje na temu „Izazovi i prilike tradicijskog obrtništva u turizmu„  koje je  održala dr.sc.Jadranka  Brkić Vejmelka sa zagrebačkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Vijest je preuzeta sa http://www.lika-online.com/vrlo-uspjesan-pocetak-novog-projekta/

H.J./Foto:N. Mraović